Archistart

14624
by Archistart

ATA2021 – winners!

ATA (Architectural Thesis Award) is the international thesis award promoted by Archistart, launched with the aim of promoting, rewarding and giving visibility to young talents in architecture.

108 young professionals under 35 of 15 different nationalities took part to the competition with 81 projects.

/ Jury members /

Francesco Forcella – Architect, Head of Architecture Competition at ADML Circle Studio and founder of Brembilla Forcella Architetti

Giacomo Garziano – Architect, founder of GG-Loop studio in Amsterdam

Denise Cammisa– Architect, Head of Architecture Competition at Archistart studio

We are very glad to announce the ATA2021 winners!

ATA (Architectural Thesis Award), è il premio tesi internazionale promosso da Archistart e giunto alla sua quinta edizione, che ha l’intento di valorizzare, premiare e dare visibilità a giovani talenti del mondo dell’architettura.

Al concorso hanno partecipato 108 giovani professionisti under 35 di 15 nazionalità differenti con 81 progetti.

/ La giuria /

Francesco Forcella – Architetto, Responsabile gare e concorsi dello studio AMDL Circle e co-fondatore di Brembilla Forcella Architetti

Giacomo Garziano – Architetto, fondatore dello studio gg-loop di Amsterdam.

Denise Cammisa – Architetto, Responsabile gare e concorsi dello studio Archistart

Siamo lieti di annunciare i vincitori di ATA2021!

 ★ 1st PLACE ★

 

Project name: Fin dove si vede
Architect: Enrico Lanfredini
Nationality: Italian

Jury’s motivation: for the ability of including efficently in a non-place, lacking of formal identity and full of industrial buildings, a project that firmly reinterprets  the use of the materials that have characterized the typical agriculture buildings of the area during the last century. The elegance and the sobriety of the interiors strongly represent the identity of the brand which the project is dedicated to. We don’t how the new skyline will look like through the fog defined by the polycarbonate roofs  but the operation is certainly accurate and refined. Good job!

Motivazione giuriaper la capacità di inserire efficacemente in un non luogo costellato di capannoni industriali privi di identità formale un progetto che reinterpreta in modo convincente l’utilizzo dei materiali che hanno contraddistinto gli edifici tipicamente agricoli della bassa padana nel secolo scorso. L’eleganza e la sobrietà degli interni rappresentano in modo convincente l’identità del marchio di cui si presuppone sarà la sede. Si può solo immaginare come apparirà nella nebbia il nuovo skyline definito dalle coperture in policarbonato ma l’intervento è senza dubbio misurato e raffinato. Bravi!

2nd PLACE

Project name: Metabolizing Metabolism – Post individual architecture
Team: MERA | Francesca Prini, Selene Rini and Nicole Vettore
Nationality: Italian

Jury’s motivation: It is an interesting and well done compositive exercise. The autors of this projects begun their research from one of the most discussed symbols of the metabolist movement, the Nakagin Capsul Tower, in Tokio and “pit it” spreading its capsules, according to an apparently random order, on a horizontal surface, around some indoor and outdoor gardens. The winning team, proposes a new way of living the domestic space, which can be that small to fit a capsule, but it can be infinitely repeated towards open surroundings and spaces to share. The projects ends up by continuing the principles of metabolism, a very courageous act by a creative mind. The table communicates well the intentions of the architectss, the central perspective, the drawings and the technical setting, so as the views, which are clear and balanced.

Motivazione giuria: Un esercizio compositivo interessante e ben risolto. Le autrici del progetto sono partite da uno dei simboli più discussi del movimento metabolista, la Nakagin Capsule Tower e l’hanno “snocciolata”, spargendo le sue capsule, secondo un ordine apparentemente casuale, su di un piano orizzontale attorno a dei giardini coperti e scoperti. Il team vincitore propone un nuovo modo di vivere lo spazio domestico, che può essere tanto piccolo da poter stare all’interno di una capsula, ma può espandersi infinitamente verso spazi aperti e ambienti da condividere. Il progetto arriva così a perpetuare i principi stessi del metabolismo, un atto coraggioso di una mente creativa. La tavola comunica bene le intenzioni dei progettisti, la prospettiva centrale, i disegni e gli schemi, così come le viste sono chiare ed equilibrate.

3rd PLACE

Project name: Living side by sideLiving Side by Size: rethinking the threshold between home and the city
Team:Antolini, Leverone, Marzorati | Davide Antolini, Matteo Leverone, Simone Marzorati
Nationality: Italian

Jury’s motivation: The project Living Side by Side, in Sampierdarena stand out because it engaged the theme of “flexible” living in a clever way giving an innovative importance to the empty spaces between the dwellings. The group engaged this topic by setting it at different scales, urban (L), buildings (M) and apartments (S), drawing buffer-places to serve the interaction of the community and responding to an actual need of the society to be dinamically connected with other people. The layout is well structured and its graphic output correspond coherently to the project’s architectural language, simple, clear and functional.

Motivazione giuria: Il progetto Living Side by Side a Sampierdarena si é distinto per aver affrontato il tema contemporaneo del vivere “flessibile” in maniera intelligentemente critica, dando una rinnovata importanza ai vuoti di risulta tra gli spazi abitativi. Simone Marzorati affronta questo argomento progettuale impostandolo alle diverse scale, urbana (L), dell’edificio (M) e delle abitazioni (S), cesellando luoghi buffer di interazione per la comunità, e rispondendo ad un effettivo bisogno della società attuale di connessione dinamica tra gli individui. La tavola é ben strutturata e la sua restituzione grafica corrisponde coerentemente al linguaggio architettonico del progetto, semplice, lineare e funzionale.

/ Special mention /

Architectural Composition

Project name: La forma del vuoto tra edificio e città, Barrio Imperial, Madrid
Team: ABA | Vittorio Asperti, Davide Alberti, Martino Bonfioli
Nationality: Italian

\ Special mention \

Urban Planning

Project name: Suzhou: Learning from Venice
Team: BCZ | Davide Burro, Alberto Canton, Pietro Zandonella Maiucco
Nationality: Italian

/ Special mention /

Architectural rehabilitation/conservation

Project name: INSULA ARTIS
Architect: Jacopo Todisco
Nationality: Italian

\ Special mention \

Structures and Technological Systems

Project name: Temporary Theatre Pavilion / Interim Headquarters of TR Warszawa
Architect: Filip Pawlowski
Nationality: Polish

new workshop
Link News venice biennale

Share